Zorgcoöperatie Nieuws

Nieuws voor de Reekse samenleving

Werkgroepen ‘jong en oud’ slaan brug tussen generaties

REEK/SCHAIJK/ZEELAND – In Reek is sinds een aantal jaar de werkgroep jong+oud=goud actief. Het doel: door verschillende activiteiten ouderen en jongeren met elkaar in contact brengen. Het is heel waardevol dat kinderen leren om met ouderen rekening te houden. Hiervoor krijgt de werkgroep alle medewerking van basisschool De Kreek’l.

De activiteiten van de werkgroep lopen nogal uiteen. “Dierendag, opschoondag, sinterklaasquiz, gymuurtje, buurtbenkskeswandeling, bordspelletjes, buitenbingo (foto), paaseierenzoekactie en nog veel meer”, somt Elly Hendriks op. “Eigenlijk is het elke keer een andere basisschoolklas in combinatie met een aantal ouderen. Bij de seizoensdiners van het Eetpunt helpen groepjes bij het serveren van het eten. Tussen de gangen door stellen ze vragen over verschillende onderwerpen. Daar komen heel leuke gesprekken uit voort. Jong en oud leren zo om zich beter in de ander te verplaatsen. Ze leren elkaar beter kennen.”

Ook in coronatijd heeft de werkgroep niet stilgezeten. Kinderen maakten knutselwerkjes die de leden bij ouderen aan de deur hebben afgegeven. “Maar ook andersom: we hebben de ouderen wel eens een kleurplaat laten maken die we aan de kinderen hebben gegeven”, lacht Elly. “Zo blijven ze aandacht voor elkaar hebben.”

‘Verbinding maken’
Ook bij zorgcoöperatie Schaijk is er veel aandacht voor de jongere inwoners van het dorp. Zo is onlangs een LHBTIQ+-groep gestart en vindt eens per maand de bijeenkomst ‘Vrienden maken onder de Linde’ plaats, waarbij jongeren tussen 14 en 18 jaar elkaar ontmoeten.
Moniek Reuzenaar is bestuurslid van zorgcoöperatie Schaijk en lid van de werkgroep Jong en Oud van ZCS. Ze is sinds enkele weken de buddy van Inge, een alleenstaande moeder uit het dorp. “We kwamen erachter dat er in Schaijk heel weinig hulp is voor alleenstaande moeders”, vertelt Moniek.
Inge, moeder van de twaalf weken oude Skyler: “Als alleenstaande moeder kwamen tijdens mijn zwangerschapsverlof de muren op een gegeven moment op me af. Daarom ga ik een paar keer in de week theedrinken bij ontmoetingscentrum Onder de Linde. Daar krijg ik echt veel energie van. Gezellig kletsen met de andere bezoekers, die het ook prachtig vinden om met de baby te knuffelen.”

Klankbord’
“Inge is niet iemand die echt hulp nodig heeft, maar ik fungeer voor haar als een soort klankbord en praatpaal”, zegt buddy Moniek, die benadrukt dat de zorgcoöperatie er niet alleen voor ouderen, maar zeker ook voor jongeren is. “We willen als zorgcoöperatie graag een verbinding maken tussen jong en oud. Joinge mensen die hulp nodig hebben kunnen zich melden bij preventiewerker voor Schaijk Hilda de Jongh.”