Reekse Opschoonactie van vrijdag 15 oktober 2021.

Samen zwerfafval opruimen. De werkgroep van de ZCR Jong + Oud = Goud, het team van basisschool de Kreek’l, de gemeente Landerd en inwoners van Reek hebben Reek in ruim 1 uur samen opgeschoond.

Naast het enthousiasme van de opruimers werd ook veel geleerd over het belang van het voorkomen van vuil in de natuur. De kinderen zagen hoe het plastic vast ging zitten in de aarde. Met de knijper lukte het zelfs niet meer om het bekertje los te krijgen. En zo blijft plastic dus oneindig in de natuur liggen. Daarnaast groeide het besef hoe fijn het voelt als we in een schone omgeving leven. Tijdens het vuil knijpen werden suggesties uitgewisseld hoe we nog beter voor onze aarde kunnen zorgen. Minder vlees eten, minder autorijden, minder verpakkingen, minder kleding en prullaria kopen. Iedereen was blij dat er zoveel troep is opgeruimd. Het was ook wel droevig dat in dit kleine stukje Nederland al zoveel rotzooi ligt. Gelukkig maakten vele handen licht werk en hopen we dat onze jeugd ‘supporter van schoon’ wordt. Bij de gemeentewerf kun je gratis een knijper en vuilniszakken halen. Tijdens de opening vertelde Alex van der Heijden over het plan om de nieuwe gemeente Maashorst de schoonste en groenste gemeente te maken van heel Nederland met Cleanup Kids. Zin om mee te doen? Schrijf je in voor 1 december via atelieralex@outlook.com. Met een heerlijk zonnetje was de afsluiting met een ijsje voor de kinderen en koffie met koek voor de volwassenen.

De posters aan de voorkant van de school; WIJ ZIJN SUPPORTER VAN SCHOON en spandoek aan de achterkant REEK SCHOON EIGENLIJK HEEL GEWOON. BEDANKT was iedereen het mee eens! Wat een geslaagde actie! Heel veel dank aan de organisatie. Een geweldige samenwerking op zijn Reeks.

Eenzaamheid bijeenkomst.

Omdat de week tegen eenzaamheid is gestart werd vanmiddag een bijeenkomst gehouden in ontmoetingscentrum de Babbelaer van Zorgcooperatie Reek. Deelnemers van Samen Landerd Samen Erbij ” Wie gaat er met mij mee?” en andere belangstellenden hebben een fijne middag gehad. Onder het genot van een drankje en een hapje werd er gezellig en actief meegedaan met de spelletjes. Als opwarmertje was gestart met de ” parachute”, waarbij samenwerking belangrijk is om de bal door het gat te krijgen.. dit zorgde soms voor hilarische momenten. Het nieuwe spel “Cornhole” werd ook enthousiast ontvangen. Daarnaast werd er nog fanatiek meegedaan met sjoelen en dobbelen. Mede dankzij hulp van enkele vrijwilligers hebben we deze middag kunnen realiseren. Wilt u ook aansluiten bij één van de activiteiten komende week? Geef je dan op bij de preventiewerker volwassenen van één van de zorgcooperaties in de gemeente Landerd (zie bijgaande foto).

Rabo Club Support

De stemperiode voor Rabo ClubSupport 2021 gaat weer van start. Leden van Oss Bernheze brengen via de Rabo App of Rabo Online. Bankieren van 4 t/m 25 oktober hun stem uit op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. De officiële uitreiking vindt begin november plaats. Laat je stem niet verloren gaan, neem evtueel contant op met onze penningmeester Wim van den Hazelkamp, Telefoonnummer 06-30261860.

Rabobank app of Rabo Online

Samen Soepen

Samen Soepen is een leuke en smakelijke manier om met elkaar in gesprek te gaan. Omdat het de week van de eenzaamheid/ontmoeting is hadden Zorgcooperatie Reek en woningcorporatie Mooiland deze activiteit vandaag met elkaar georganiseerd. Mensen konden genieten van 3 soorten soep met bREEKbrood en kruidenboter. Er werd door de deelnemers gezellig gebuurt met elkaar en wij waren SOEPERblij dat ze erbij waren!

Dierendag

Door de werkgroep “Jong + Oud = Goud” waren er drie locaties geregeld waar we met kinderen en ouderen dieren mochten gaan kijken en knuffelen. Deze keer waren de peuters en kleuters aan de beurt. Omdat de locaties nogal een eind uit elkaar lagen, mochten we gebruik maken van een leuke met ballonnen versierde aanhangwagen. Dat was voor de kinderen al een feestje op zich. Henk was onze chauffeur die iedereen op elke locatie veilig afleverde.

Mijn groepje startte bij de boerderij “ ’t is oké “.

Ondanks de minder goede voorspellingen waren de weergoden ons heel gunstig gezind en hadden we een strak blauwe lucht met een herfstzonnetje. We werden ontvangen door Angela en Joost en mochten mee naar de grote wei aan de overkant van de boerderij. Daar liepen ganzen, enkele koeien en achteraan in een meer bebost gedeelte ook nog wat varkens en leuk gevlekte biggen. Verder stond er een grote wagen waar de kippen in zaten. Die wagen ging om 11.00 uur open en dan mochten de kippen naar buiten. Wij hadden geluk want wij waren er…….jawel…..om 11.00 uur. Het was een prachtig gezicht, al die kippen in de wei! Aan de achterkant van de wagen mochten de kinderen, samen met Angela, eieren rapen en dat vonden ze super leuk. Toen we weer terug liepen naar de weg zei een jongetje:” ik weet waarom de kippen daar (hij wees naar het beboste deel waar de varkens liepen) naar toe gaan. Daar gaan ze lekker chillen.

Onze tweede locatie was in de Noordhoek bij de ezeltjes van Bart en Minette. Wat een lieve dieren, echte knuffelezeltjes.

Omdat de dieren onrustig werden van de felgroene hesjes die de kinderen aan hadden gingen die even uit. Er werd volop geaaid en geknuffeld. Tot slot ging onze reis naar het hertenpark. De geitjes daar hadden zich inmiddels teruggetrokken in de verste hoek. Ze waren nogal overdonderd door alle aandacht van voorgaande groepen. Dat was een beetje jammer, maar wel heel begrijpelijk. Gelukkig was er de volière nog en mochten de kinderen de vogels daar voeren. Dat deden ze vol enthousiasme. Daarna gingen de kleuters terug naar school waar ze getrakteerd werden op een lekker ijsje

Het was een leuke, geslaagde ochtend bij de dieren!

Petra Huibers.

.

“Buurtbenkskes wandeling

Over verbinding gesproken!!!

Op 14 september hebben de kinderen van groep 7/8 met een aantal ouderen de “buurtbenkskes” wandeling gemaakt. De bedoeling hiervan is om met elkaar in gesprek te gaan over de spreuken die voorkomen op de bankjes die verspreid staan door Reek. Daar zijn mooie gesprekken en opmerkingen uit voortgekomen:

In de Mgr. Borretstraat op het bevrijdingsplein staat het vrijheidsbeeld “De Schutsengel”. “Dat ziet er helemaal niet uit als een vredesengel. Lijkt meer op een schildpad”. Dit n.a.v. de spreuk over herinneringen ophalen aan overledenen, waarvoor dit groepje een bezoek heeft gebracht aan o.a. de kindergrafjes op het kerkhof. “Die engeltjes hebben vleugels, dit beeld lijkt daar helemaal niet op”. Ook een opmerking n.a.v. het bankje over herinneringen: “Ze heeft 2 jaar bij haar opa en oma gewoond. Opa komt uit Frankrijk en oma uit Rusland”. Sommige kinderen hebben opa en oma nooit gekend. Als Sjaak hoort wie de opa of oma is, weet hij meteen waar dat kind thuis hoort. Drie hartsvriendinnen in één groepje: “Bij wie kun jij schuilen?” n.a.v. de bank tegenover de kerk. “Bij elkaar natuurlijk”.

“Reek Goed Voor Mekaar” bij het Wapen: “Iedereen noemt elkaar bij de voornaam. Iedereen in Reek is één en zegt goeiedag tegen elkaar. Een tant van een van de kinderen was verhuisd naar Amsterdam. Toen ze daar een voorbijganger groette, zoals ze in Reek gewend was, stapte deze man van de fiets en vroeg haar: “Ken ik u mevrouw?”. “Ook zijn er goede verenigingen in Reek, zoals Kelekeet, Jong Nederland, Achilles en nog meer sportclubs”.

Hertenpark: Ben jij uit de tijd van het leesplankje? Een van de kinderen komt in het gesprek hierover tot de ontdekking dat het huidige leren lezen eigenlijk precies hetzelfde aangeleerd wordt dan vroeger. Weliswaar geen aap-noot-mies maar ook met plaatjes bij de betrekkende woordjes. Op het bankje bij de Koperhoeve met de vraag wat maakt jou gelukkig maakt, is het bijzondere antwoord van een kind: “Als ’s morgens de vogels fluiten.” Je wordt toch blij van zo’n kind! In de speeltuin in het kerkpad vind je de bank “Jong + Oud = Goud.” Wat doen jullie in je vrije tijd? “Zwemmen, gamen, voetballen.” Het antwoord van de oudere: “Vroeger was er helemaal niks om te spelen, wij vermaakten elkaar met zelfbedachte spelletjes. Maar veerl tijd om te spelen was er niet, want de mensen zorgden toen veel beter voor elkaar, gingen elkaar helpen in drukke tijden. Er werd wel vaak ’s avonds gekaart”. Maar verstoppertje en het ‘kat vangt de muizenspel’ was bij hem ook wel bekend. Tegenwoordig heet soortgelijk spel “tante Bertha”. Weer wat geleerd!

Iedereen, zowel jong als oud, is er unaniem over eens dat het een geslaagde ochtend is geweest. Veel gehoorde opmerking zowel van de ouderen als van juffrouw Anouk: “Voor herhaling vatbaar”. En “De kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen, rekening gehouden met de oudere mensen in de groepjes en heel geinteresseerd geluisterd naar hoe het vroeger ging”. Jong + Oud = Goud!!! Een van de leidsters krijgt bij het begin zelfs te horen: “Ik dacht dat we met oude mensen gingen wandelen”. Zij is na afloop jodelend naar huis gegaan!