Zorgcoöperatie Nieuws

Nieuws voor de Reekse samenleving

Verslag : Afscheid nemen

Op donderdag 31 oktober organiseerde Zorgcoöperatie Reek een bijeenkomst over de laatste levensfase en afscheid nemen.

Hoe ga je om met iemand die niet lang meer te leven heeft? Wat zeg je tegen je zieke buurvrouw in de supermarkt? En wat bespreek je met je vader als het einde nadert? Moeilijke vragen waar je het antwoord niet altijd op weet.

Sylvie Kroef, vertelde over haar ervaringen die ze opdeed door de gesprekken die ze voerde met mensen, die wisten dat ze niet lang meer te leven hadden.
Tevens vertelde ze over de totstandkoming van haar boek “Over Afscheid” met uitgangspunten zoals “het volgen van je hart”, “jouw weg kiezen”, “eigen regie houden” en “het sparen van herinneringen”.
Iedereen zat vol aandacht en interesse te luisteren. Na haar presentatie was er ruimte voor  vragen en het delen van ervaringen met elkaar.

José Govers vertelde over haar ervaringen die zij in de vele jaren, dat zij vrijwilligster was en nog steeds is, heeft opgedaan bij de vrijwillige palliatieve/terminale zorg in de eigen omgeving thuis.
Wanneer word je ingeroepen om te komen waken en wat neem je dan zoal mee.

Jan Verbeek, als directeur verbonden aan het Hospice Oase in Oss, liet zien waar bewoners, met hulp en begeleiding van vrijwilligers, hun laatste levensfase doorbrengen.

Kortom het was een “warme”, interessante en educatieve bijeenkomst met veel interactie door de ruim dertig aanwezigen.