Zorgcoöperatie Nieuws

Nieuws voor de Reekse samenleving

“Buurtbenkskes wandeling

Over verbinding gesproken!!!

Op 14 september hebben de kinderen van groep 7/8 met een aantal ouderen de “buurtbenkskes” wandeling gemaakt. De bedoeling hiervan is om met elkaar in gesprek te gaan over de spreuken die voorkomen op de bankjes die verspreid staan door Reek. Daar zijn mooie gesprekken en opmerkingen uit voortgekomen:

In de Mgr. Borretstraat op het bevrijdingsplein staat het vrijheidsbeeld “De Schutsengel”. “Dat ziet er helemaal niet uit als een vredesengel. Lijkt meer op een schildpad”. Dit n.a.v. de spreuk over herinneringen ophalen aan overledenen, waarvoor dit groepje een bezoek heeft gebracht aan o.a. de kindergrafjes op het kerkhof. “Die engeltjes hebben vleugels, dit beeld lijkt daar helemaal niet op”. Ook een opmerking n.a.v. het bankje over herinneringen: “Ze heeft 2 jaar bij haar opa en oma gewoond. Opa komt uit Frankrijk en oma uit Rusland”. Sommige kinderen hebben opa en oma nooit gekend. Als Sjaak hoort wie de opa of oma is, weet hij meteen waar dat kind thuis hoort. Drie hartsvriendinnen in één groepje: “Bij wie kun jij schuilen?” n.a.v. de bank tegenover de kerk. “Bij elkaar natuurlijk”.

“Reek Goed Voor Mekaar” bij het Wapen: “Iedereen noemt elkaar bij de voornaam. Iedereen in Reek is één en zegt goeiedag tegen elkaar. Een tant van een van de kinderen was verhuisd naar Amsterdam. Toen ze daar een voorbijganger groette, zoals ze in Reek gewend was, stapte deze man van de fiets en vroeg haar: “Ken ik u mevrouw?”. “Ook zijn er goede verenigingen in Reek, zoals Kelekeet, Jong Nederland, Achilles en nog meer sportclubs”.

Hertenpark: Ben jij uit de tijd van het leesplankje? Een van de kinderen komt in het gesprek hierover tot de ontdekking dat het huidige leren lezen eigenlijk precies hetzelfde aangeleerd wordt dan vroeger. Weliswaar geen aap-noot-mies maar ook met plaatjes bij de betrekkende woordjes. Op het bankje bij de Koperhoeve met de vraag wat maakt jou gelukkig maakt, is het bijzondere antwoord van een kind: “Als ’s morgens de vogels fluiten.” Je wordt toch blij van zo’n kind! In de speeltuin in het kerkpad vind je de bank “Jong + Oud = Goud.” Wat doen jullie in je vrije tijd? “Zwemmen, gamen, voetballen.” Het antwoord van de oudere: “Vroeger was er helemaal niks om te spelen, wij vermaakten elkaar met zelfbedachte spelletjes. Maar veerl tijd om te spelen was er niet, want de mensen zorgden toen veel beter voor elkaar, gingen elkaar helpen in drukke tijden. Er werd wel vaak ’s avonds gekaart”. Maar verstoppertje en het ‘kat vangt de muizenspel’ was bij hem ook wel bekend. Tegenwoordig heet soortgelijk spel “tante Bertha”. Weer wat geleerd!

Iedereen, zowel jong als oud, is er unaniem over eens dat het een geslaagde ochtend is geweest. Veel gehoorde opmerking zowel van de ouderen als van juffrouw Anouk: “Voor herhaling vatbaar”. En “De kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen, rekening gehouden met de oudere mensen in de groepjes en heel geinteresseerd geluisterd naar hoe het vroeger ging”. Jong + Oud = Goud!!! Een van de leidsters krijgt bij het begin zelfs te horen: “Ik dacht dat we met oude mensen gingen wandelen”. Zij is na afloop jodelend naar huis gegaan!