Zorgcoöperatie Nieuws

Nieuws voor de Reekse samenleving

BrainTrainerPlus™

De BrainTrainerPlus™ is een systeem dat ouderen met beginnende dementie of Alzheimer helpt het denkvermogen te stimuleren en het geheugen te trainen.
Ouderen die ermee werken voelen zich prettig.
Ze hebben het gevoel aansluiting te houden bij het hier-en-nu.
Op het systeem kunnen niet alleen individueel spelletjes en quizzen gespeeld worden, maar ook samen met u en andere familieleden een familieboek of een quiz gemaakt worden. Op die manier wordt het contact makkelijker en intensiever.

Eind vorig jaar heeft BrainTrainerPlus een prijsvraag uitgeschreven voor het maken van een persoonlijke quiz op de BraintrainerPlus.
Uit de vele inzendingen zijn de 15 beste geselecteerd en de prijswinnaars mochten een BrainTrainerPlus schenken aan een instellingen naar eigen keuze.

Ferry van Melis won met zijn quiz “Natuur in Nederland” en schonk zijn prijs aan zorgcoöperatie Reek.

Ferry van Melis woont in Reek, een dorp van iets meer dan 1700 bewoners, gelegen tussen Schaijk en Grave in de Brabantse regio Oss. Hij heeft alle voorzieningen uit het dorp weg zien gaan, de winkels, de buurtsuper, het café… en hij zag dat de dorpsbewoners zich zorgen maakten. ,,Waar drinken wij nu ons kopje koffie met elkaar?’’

Er was nog wel Het Wapen van Reek, een dorpshuis waar het Gezondheidscentrum was gevestigd, evenals de regionale omroep Landerd FM – het dorp Reek valt onder de gemeente Landerd.

Volgens Ferry zijn er in verhouding veel senioren in Reek  en er was een stevig initiatief van vrijwilligers om met elkaar de ouderenzorg op peil te houden, onder meer met een klussendienst. Het leidde zelfs tot een zorgcoöperatie. Geen officiële zorginstelling, maar een samenwerkingsverband van dorpsbewoners. ,,Het loopt als een tierelier,’’ zegt hij.

Ferry van Melis werkt als activiteitenbegeleider-evenementen bij twee zorgcentra van Stichting BrabantZorg, te weten Sint Antonius in Volkel en De Ruwaard in Oss. Hij oefent in  beide huizen met de bewoners op de BrainTrainerPlus. De Ruwaard heeft er één, Sint Antonius heeft er liefst drie. Toen Ferry met zijn quiz een BrainTrainerPlus-light won, bedacht hij dat hij de computer het best kon schenken aan de zorgcoöperatie Reek, per slot van rekening een vrijwilligersproject.

De overdracht was op woensdag 12 april.

Ferry heeft zijn quiz voor de BrainTrainerPlus onder de hoogst mogelijke tijdsdruk vervaardigd, namelijk op de allerlaatste dag voordat de inzendtermijn sloot. ,,Ik had er al een paar keer over gedacht om mee te doen, maar ik heb het in mijn werk zo verschrikkelijk druk dat het er niet van kwam. Op de laatste dag dacht ik echter: ik ben gek als ik het niet probeer! Ik ben ervoor gaan zitten en in een paar uur had ik de quiz klaar.’’

Bloemen en planten – waarom dat als thema van zijn quiz?

Ferry van Melis: ,,Ik ben van huis uit bloemist en hovenier. Ik weet er dus enorm veel van. Maar in 1996 kreeg ik een zwaar auto-ongeluk en daarna moest ik me laten omscholen. Zo kwam ik in de activiteitenbegeleiding van oudere mensen. Ik heb heel veel gemerkt hoe de mensen in Brabant terugzien op het moestuintje of kruidentuintje dat ze vroeger hadden, en ik dacht de als bloemist en hovenier opgedane kennis goed te kunnen gebruiken voor geheugentraining van oudere Brabanders. Ook in de veronderstelling dat ik met het onderwerp bloemen en planten iets zou kunnen bijdragen aan de landelijke programmatuur van de BrainTrainerPlus!’’

Ferry van Melis heeft een simpele tip voor mensen die een quiz willen maken voor de BrainTrainerPlus: ,,Hou het simpel! Denk aan je doelgroep van gebruikers die problemen beginnen te krijgen met hun geheugen! Probeer aan te sluiten bij hun nog aanwezige interesses!’’